ارسال پاسخ 
 
امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امتیازات: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
حالتها و مدلهاي رنگ
07-18-2011, 08:57 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 12-15-2012 02:42 PM، توسط learninweb.)
ارسال: #1
حالتها و مدلهاي رنگ
با سلام خدمت تمامی کاربران گرامی در زیر آموزش تصویری Photoshop cs را بررسی میکنیم توجه کنید که شما میتواند آموزش Photoshop cs را به همراه چند بخش آموزشی دیگر که بصورت شبیه سازی شده و تعاملی درس داده شده است و رایگان نیز میباشد از لینک آموزش Photoshop دانلود کنید. در انتهای این آموزش تصویری نیز کل آموزش (هم متن و هم تصویری) در یک فایل PDF پیوست است.

مدلهاي رنگ، روشهاي مختلف نمايش رنگ بر روي كاغذ و صفحه نمايش كامپيوتر مي‌باشند. مدلهاي رنگ به قرار زير هستند :
( RGB ( Red , Green , Blue
( CMYK (Cyanred, Magenta, Yellow, Black
( HSB (Hue , Saturation , Brightness
CIE Lab‌
روي رنگ Foreground کليک کنيد.

[تصویر:  001.gif]


همانطور كه ميدانيد فقط يك طيف كوچك از نور قابل مشاهده است.

[تصویر:  002.gif]


براي نمايش يك رنگ در مدلهاي رنگي از عدد استفاده
ميشود. پس وظيفه مدلهاي رنگي اين است كه يك رابطه بين هر رنگ و يك سري عدد ايجاد كنند. هر مدل رنگي با استفاده از يك سري عدد يك فضاي رنگ ايجاد ميكند. مشاهده مي‌كنيد كه چهار مدل رنگي در اين پنجره وجود دارد. كه با تغيير رنگ، مقادير عددي مدلها نيز به مقدار رنگ جديد تغيير ميكند. در ادامه به توضيح هر كدام از اين چهار مدل رنگي ميپردازيم.

[تصویر:  003.gif]


مقدار زيادي از طيف قابل مشاهده نور با ادغام سه رنگ قرمز، سبز و آبي قابل نمايش است. در اين مدل مقدار هر يك از رنگهاي اصلي ( قرمز R، سبز G و آبي B ) با يك عدد بين صفر تا 255 نشان داده مي‌شود. در مانيتور و تلويزيون رنگها توسط تابيدن نور در فسفرهاي قرمز، سبز و آبي ساخته ميشود، پس رنگها در مانيتور و تلويزيون توسط مدل RGB ايجاد ميشوند. براي رنگ سفيد خالص بايد مقدار هر سه رنگ اصلي در مدل RGB برابر 255 باشد.

[تصویر:  004.gif]


همانطور كه مشاهده مي‌كنيد، براي رنگ سياه خالص سه مقدار رنگهاي اصلي برابر صفر مي‌باشند. زمانيكه بخواهيد رنگ سبز خالص داشته باشيد, بايد مقدار عددي قرمز ® صفر، آبي (B) صفر و رنگ سبز (G) 255باشد.
مدل رنگي CMYK برحسب انعكاس نور از روي جوهر خشك شده بر روي كاغذ پايه گذاري شده است. از نظر تئوري با استفاده از سه رنگ فيروزه‌اي (Cyan), سرخابي Magenta)), زرد Yellow)) ميتوان تمامي رنگها را چاپ كرد ولي بدليل آنكه در هر جوهر مقداري ناخالصي وجود دارد مخلوط اين سه رنگ به جاي مشكي قهوه‌اي ميشود به همين علت علاوه بر سه رنگ فوق از رنگ مشكي (Black) نيز استفاده ميشود. در CMYK، K نشان دهنده رنگ مشكي است به دليل آنكه حرف B به رنگ آبي (Blue) تخصيص داده شده است، از حرف K جهت رنگ مشكي استفاده ميشود.

[تصویر:  005.gif]


توجه كنيد كه مقادير در اين مدل رنگي برحسب درصد مي‌باشد. پس اعدادي را كه در كادرها وارد مي‌كنيم، بايد بين صفر تا صد باشد. بعنوان مثال براي ساخت رنگ سفيد در اين مدل رنگي بايد درصد چهار رنگ ذكر شده را به صفر تغيير دهيم.
در مدل رنگيHSB سه پارامتر H، S و B وجود دارد كه محدوده آنها را در شكل مشاهده ميكنيد. H پارامتر درجه رنگ مي‌باشد و مي‌تواند اعداد بين صفر تا 360 باشد. پارامتر S بيانگر درجه خلوص رنگ يا ميزان اشباع رنگ است وبرحسب درصد بيان مي‌شود, پس اين پارامتر از صفر درصد كه معادل خاكستري است تا 100 درصد كه معادل رنگ خالص مي‌باشد مي‌تواند مقدار دهي شود. پارامتر B ميزان روشنايي رنگ را نشان مي‌دهد. اين پارامتر نيز برحسب درصد وارد مي‌شود و از صفر درصد كه معادل سياه است تا 100 درصد كه معادل سفيد مي‌باشد، تغيير مي‌كند.

[تصویر:  006.gif]


مدل CIE Lab جامع‌ترين مدل رنگي مي‌باشد و وابسته به چاپ يا مانيتور نيست بلكه تمامي رنگهايي است كه چشم ميتواند ببيند را نمايش ميدهد. اين مدل طوري طراحي شده است كه در آن رنگها به دستگاه وابسته نباشد. نرمافزار Photoshop از اين مدل رنگي بعنوان مرجع و جهت مديريت رنگها استفاده ميكند. انواع رنگهاي موجود در اين فضا را ميتوانيد در شكل زير مشاهده كنيد.

[تصویر:  007.gif]


متداولترين مدلهاي رنگ RGB و CMYK مي‌باشند كه با توجه به مورد استفاده، يكي از اين دو مدل را انتخاب مي‌كنيم. همانطور كه در صفحات قبلي گفته شد از مدلCMYK جهت چاپ تصاوير و از مدل RGB براي نمايش تصاوير استفاده مي‌كنيم.در پنجره‌اي كه مشاهده مي‌كنيد به چند روش مي‌توانيم رنگهاي مورد نظر خود را انتخاب كنيم. در روش اول كه در صفحات قبلي نيز بيان شد عدد مربوط به هر رنگ را در جعبه‌هاي متن مربوط به مدل وارد ميكنيم.روش دوم كليك بر روي رنگ مورد نظر در اين پنجره مي‌باشد. براي اين كار روي رنگ دلخواه خود كليك مي‌كنيد تا انتخاب شود. براي مثال در داخل كادر آبي كليك كنيد تا رنگ داخل اين كادر انتخاب شود.

[تصویر:  008.gif]


رنگ انتخاب شده در قسمت مشخص شده با كادر قرمز نمايش داده شده است. رنگ قبلي نيز در قسمتي كه با كادر آبي مشخص شده است قرار دارد. اگر روي قسمت مشخص شده با كادر آبي كليك كنيد دوباره به رنگ قبلي برميگرديم. روي كادر آبي كليك كنيد.

[تصویر:  009.gif]


مي‌توانيم رنگ مورد دلخواه خود را از طيفي كه در اين پنجره وجود دارد انتخاب كنيم. روي رنگ داخل كادر كليك كنيد تا انتخاب شود.

[تصویر:  010.gif]



روي دكمهOK كليك كنيد.

[تصویر:  011.gif]


با اين كار رنگ Foreground را تغيير داديم. روي رنگ Background كليك كنيد.

[تصویر:  012.gif]


روي دكمه Color Libraries كليك كنيد.

[تصویر:  013.gif]


Photoshop انواع سيستمهاي رنگ را پشتيباني مي‌كند. روي ليست باز شونده مشخص شده كليك كنيد تا با اين سيستم‌هاي رنگي آشنا شويد.

[تصویر:  014.gif]


در اينجا ليست انواع سيستمهاي رنگ كه در كشورهاي مختلف جهت موضوعات مختلف مورد استفاده مي‌باشد را مشاهده مي‌كنيد. روي ليست باز شونده كليك كنيد تا اين ليست بسته شود.

[تصویر:  015.gif]


روي رنگ مشخص شده كليك كنيد.

[تصویر:  016.gif]


مشاهده مي‌كنيد رنگي كه انتخاب كرديم جايگزين شده است. براي برگشت به پنجره قبلي روي دكمه Picker كليك كنيد.

[تصویر:  017.gif]


روي دكمه OK كليك كنيد.

[تصویر:  018.gif]


توسط فلش دو سري كه در شكل مشخص شده است مي‌توانيم جاي رنگ Foreground و Background را با يكديگر جا به جا كنيم. روي اين فلش كليك كنيد.

[تصویر:  019.gif]


با كليك بر روي دكمه‌اي كه توسط كادر قرمز مشخص شده است رنگهاي Foreground و Background به رنگهاي پيش فرض Photoshop يعني سفيد و مشكي تبديل مي‌شوند. داخل كادر كليك كنيد تا به حالت پيش فرض برگرديم.

[تصویر:  020.gif]



قسمت مشخص شده نوار وضعيت ناميده ميشود. در ادامه خواهيد ديد كه با توجه به ابزار انتخاب شده راهنمايي‌هايي در اين نوار نوشته مي‌شود.
درصورتيكه رنگي از يك تصوير را لازم داشته باشيد و مقادير عددي آن رنگ را در مدلهاي رنگي نداشته باشيد، انتخاب اين رنگ به روشهاي گفته شده بسيار مشكل و غيرممكن مي‌باشد. براي اينكار در Photoshop ابزاري بنام قطره چكان (Eyedropper Tool) وجود دارد. براي آشنايي با نحوه كار اين ابزار ابتدا بايد يك فايل باز كنيم. روي منوي File كليك كنيد.

[تصویر:  021.gif]


روي گزينه Open كليك كنيد.

[تصویر:  022.gif]


روي فايل مشخص شده دابل كليك كنيد.

[تصویر:  023.gif]


روي ابزار قطره‌چكان كليك كنيد، تا انتخاب شود.

[تصویر:  024.gif]


مشاهده مي‌كنيد كه خصوصيات مربوط به اين ابزار در قسمت مشخص شده توسط فلش قرمز نمايش داده شده است. براي مثال ميخواهيم رنگ قسمت مشخص شده توسط كادر قرمز را بدست آوريم. براي اين كار روي قسمت مشخص شده كليك كنيد.

[تصویر:  025.gif]


همانطور كه مشاهده مي‌كنيد رنگ انتخاب شده جايگزين رنگ Foreground شده است. اگر كليد Alt صفحه كليد را پايين نگهداريد و سپس روي رنگ مورد نظر كليك كنيد. رنگ انتخاب شده جايگزين رنگ Background خواهد شد. پس با استفاده از اين ابزار به سادگي مي‌توانيد رنگي را از داخل يك تصوير انتخاب كنيد. همانطور كه مشاهده مي‌كنيد اعداد مربوط به رنگ انتخاب شده در مدل RGB در پنجره Color نمايان شده است. با تغيير محل مثلثهاي مشخص شده ميتوانيد رنگ را تغيير دهيد. براي تغيير دادن محل مثلثها ميتوانيد عدد داخل جعبه متن هر رنگ را تغيير دهيد يا با استفاده از ماوس مثلثها را جابهجا نمائيد.
روي ليست باز شونده مشخص شده كليك كنيد.

[تصویر:  026.gif]


گزينه هاي اين ليست را مشاهده مي‌كنيد. توسط گزينه اول (Point Sample) رنگ پيكسلي (نقطه‌اي) كه در آن كليك كرده‌ايد نمايش داده ميشود. توسط دو گزينه بعدي رنگ بدست آمده برابر رنگ ميانگين محلي كه كليك كرديد تا شعاع 3 يا 5 پيكسل ميباشد.
روي مثلث ابزار قطره‌چكان كليك كنيد تا منوي آن باز شود.

[تصویر:  027.gif]


گزينه دوم يك ابزار نمونه‌گيري از رنگ است. روي اين گزينه كليك كنيد.

[تصویر:  028.gif]


مشاهده مي‌كنيد كه خصوصيت اين ابزار مانند ابزار قطره‌چكان مي‌باشد. توسط اين ابزار ميتوانيد كد رنگ چندين نقطه را مشاهده نمائيد. با استفاده از دكمه Clear نيز نقاط ايجاد شده حذف ميشود. داخل كادر قرمز مشخص شده كليك كنيد.

[تصویر:  029.gif]


مشاهده ميكنيد كه در پنجره Info يك شماره رنگ اضافه شده است، و اين رنگ جايگزين رنگ Foreground يا Background نشده است. به همين صورت ميتوانيد رنگ نقاط ديگر را نيز مشاهده كنيد. براي حذف نقطه انتخاب شده روي دكمه Clear كليك كنيد.

[تصویر:  030.gif]



مشاهده مي‌كنيد كه نمونه رنگ حذف شده است. روي ابزار قطره‌چكان كليك كنيد تا منوي آن باز شود.

[تصویر:  031.gif]


ابزار خط‌كش را انتخاب كنيد.

[تصویر:  032.gif]


توسط اين گزينه فاصله بين دو نقطه را بدست مي‌آوريم. براي اين كار روي يك نقطه كليك كرده و ماوس را تا مكان مورد نظر ميكشيم. اگر در اين هنگام كليد Shift صفحه كليد را پايين نگهداريد، اين ابزار در زوايايي از ضرايب 45 درجه رسم مي‌شود.

[تصویر:  033.gif]


قسمت مشخص شده مختصات نقطه شروع را نشان مي‌دهد.

[تصویر:  034.gif]


اين قسمت فاصله افقي (W) و عمودي (H) نسبت به محور X و Y ها را نشان مي‌دهد.

[تصویر:  035.gif]


قسمت مشخص شده زاويه خط رسم شده در محور مختصات را نشان مي‌دهد.

[تصویر:  036.gif]


اين قسمت مسافت طي شده را نشان مي‌دهد.

[تصویر:  037.gif]


زمانيكه از يك زاويه سنج استفاده مي‌كنيد فاصله طي شده را در دو متغير D1 و D2 ميتواند مشاهده مي‌كنيد.

[تصویر:  038.gif]


همانطور كه مشاهده مي‌كنيد اين خصوصيات در پنجره Info نيز نشان داده شده‌اند.

[تصویر:  039.gif]


دكمه مشخص شده جهت پاك كردن خط رسم شده مي‌باشد.

[تصویر:  040.gif]



توجه کنيد که اگر بعد از رسم ماوس را بر روي خط رسم شده بين دو نقطه ابتدا و انتهاء ببريد، مي‌توانيد اين مقياس را جابه‌جا كنيد.

[تصویر:  041.gif]


روي ابزار خط کش كليك كنيد تا منوي آن باز شود.

[تصویر:  042.gif]


روي ابزار شمارش کليک کنيد.

[تصویر:  043.gif]


از اين ابزار براي شمارش اشياء داخل شکل استفاده مي شود. روي هر قسمت که کليک کنيد شمارهها به ترتيب بر روي قسمت مورد نظر ظاهر ميشود. در قسمت مشخص شده کليک کنيد.

[تصویر:  044.gif]


در قسمت مشخص شده توسط فلش کليک کنيد.

[تصویر:  045.gif]


نوار خصوصيات اين ابزار تعداد شمارههاي مصرفي را نمايش ميدهد، و با کمک گزينه بعدي رنگ برچسبها را مي توانيم تغيير دهيم. واضح است که دکمه Clear جهت حذف اين شماره ها ميباشد. روي دکمه Clear کليک کنيد.

[تصویر:  046.gif]


ابزار بزرگنمايي براي كارهاي دقيق بسيار مفيد است. با استفاده از اين ابزار مي‌توانيد محل مشخصي از تصوير را بزرگ كنيد و روي آن بخش با دقت بيشتري كار كنيد. روي اين ابزار كليك كنيد، تا انتخاب شود.

[تصویر:  047.gif]


اكنون خصوصيات اين ابزار نمايان شده‌ است. با كمك دو دكمه مشخص شده مي‌توانيم تصوير را كوچكتر يا بزرگتر كنيم.
درصورتيكه فقط قسمت خاصي از شكل را بخواهيد در ابعاد بزرگتر مشاهده كنيد, بايد آن قسمت را توسط يك چهارضلعي مشخص كنيد. براي اين كار ماوس را در يك راس از چهار ضلعي مورد نظر قرار ميدهيم و دكمه ماوس را فشار داده و در رأس روبروي رأس قبلي رها ميكنيم. براي آنكه اين تصوير از نقطه مشخص شده بزرگتر شود. روي قسمت مشخص شده توسط كادر قرمز كليك كنيد.

[تصویر:  048.gif]


همانطور كه مشاهده مي‌كنيد تصوير بزرگتر شده است. در نوار وضعيت زير تصوير ‌نيز عدد بزرگ‌نمايي افزايش يافته است. اگر دوباره روي تصوير كليك كنيم تصوير باز هم بزرگتر مي‌شود.

[تصویر:  049.gif]


به دليل اينكه پنجره تصوير كوچك است پايين و سمت راست پنجره ميله‌هاي لغزان ظاهر شده‌اند. در اين مواقع از ميله‌هاي لغزان ظاهر شده براي حركت به ديگر نقاط تصوير استفاده مي‌شود. مي‌توانيد با انتخاب ابزار دست (Hand) روي تصوير حركت كنيد, يا در پنجره Navigator روي قسمتي كه مي‌خواهيد مشاهده كنيد كليك كنيد. براي مشاهده اين تصوير در ابعاد واقعي (يعني 100%)، روي دكمه Actual Pixels كليك كنيد.

[تصویر:  050.gif]



مشاهده مي‌كنيد كه تصوير بزرگ شده است. گزينه Zoom All Window اگر فعال باشد درحالتي که چندين فايل باز باشد بزرگنماييهايي را که اعمال مي کنيد روي همه فايلها اعمال ميکند.
دكمه مشخص شده توسط فلش تصوير را به اندازه‌اي كه چاپ مي‌شود، نمايش مي‌دهد. روي اين دكمه كليك كنيد.

[تصویر:  051.gif]


دكمه مشخص شده اندازه تصوير را به اندازه‌اي كه كل فضاي خالي را بپوشاند، بزرگ ميكند. بر روي دكمهFit Screen كليك كنيد.

[تصویر:  052.gif]


روش ديگري وجود دارد كه مي‌توانيد تصوير را با درصد بزرگنمايي مورد نظر خود مشاهده كنيد. براي اينكار روي قسمت مشخص شده دابل كليك كنيد.

[تصویر:  053.gif]


حال در اينجا به عنوان مثال مقدار 35 را وارد كنيد.

[تصویر:  054.gif]


كليد Enter را فشار دهيد.
در ادامه ميخواهيم فضاي بيشتري براي نمايش تصوير داشته باشيم. روي ابزار Move کليک کنيد.

[تصویر:  055.gif]


بنابراين دکمه Shift را فشرده نگهداريد و يکبار دکمه Tab را فشار دهيد.
مشاهده ميکنيد که برگههاي سمت راست محيط کاري بسته شدهاند. البته دسترسي دوباره به آنها بسيار ساده است و فقط کافيست روي حاشيه خاکستري رنگ مشخص شده کليک کنيد.

[تصویر:  056.gif]


بعد از انجام تغييرات مورد نياز اگر در هر نقطه به غير از اين پنجره کليک کنيد اين پنجره بسته خواهد شد.

[تصویر:  057.gif]


براي برگشت به حالت اول دکمه Shift را فشرده نگه‌داريد و يکبار دکمه Tab را فشار دهيد.
در صورتيکه بخواهيد از حداکثر محيط کاري استفاده کنيد. دکمه Tab را فشار دهيد.
مشاهده ميکنيد که تمامي پنجرهها محو شدهاند. دکمه Tab را فشار دهيد.


[تصویر:  058.gif]


روي مثلث دکمه مشخص شده کليک کنيد.

[تصویر:  059.gif]


در ليست بازشده يکسري حالتهاي نمايش را مشاهده ميکنيد. که اولين آن حالت استاندارد Photoshop است. روي گزينه دوم کليک کنيد. کليد ميانبر اين حالت ها کليد F ميباشد. که با هر بار فشردن کليد F بين اين حالتها جا به جا ميشود.

[تصویر:  060.gif]



در اين حالت نرمافزار تا جايي که امکان داشته پنجره تصوير را بزرگ کرده و تا مرز پنجرهها آن را باز کرده است. قابليت ديگري که اين نرم‌افزار در اين حالت براي کاربر گذاشته اين است که در اين Mode شما مي‌توانيد رنگ محدوده اطراف شکل را که اکنون به رنگ خاکستري است به رنگ دلخواه خود تبديل کنيد. روي محدوده خاکستري راست کليک کنيد.

[تصویر:  061.gif]


توسط دو گزينه اول اگر رنگ خاکستري يا مشکي مد نظر شما است به راحتي از اين منو ميتوانيد انتخاب کنيد. اما در صورتيکه يک رنگ را بخواهيد به دلخواه خود انتخاب کنيد بايد روي گزينه آخر Select Custom Color کليک کنيد. روي اين گزينه کليک کنيد تا در ادامه باهم رنگ آبي را انتخاب کنيم.

[تصویر:  062.gif]


اکنون پنجره رنگها را مشاهده ميکنيد. در قسمت مشخص شده کليک کنيد تا رنگ آبي انتخاب شود.

[تصویر:  063.gif]


روي دکمه OK کليک کنيد.
مشاهده ميکنيد که رنگ انتخابي بر روي ناحيه مورد نظر اعمال شده است. براي مشاهده حالت بعدي کليد F را فشار دهيد.

[تصویر:  064.gif]


مشاهده مي کنيد که ميله عنوان پنجره برنامه فتوشاپ حذف شده است و تصوير در وسط صفحه قرار مي گيرد با اين کار تسلط بيشتري بر روي صفحه خواهيم داشت کليد F صفحه کليد را فشار دهيد.
حال مي‌خواهيم اين فايل را ذخيره كنيم. براي اين كار، روي منوي File كليك كنيد.

[تصویر:  065.gif]


روي گزينه Save as.. كليك كنيد.

[تصویر:  066.gif]


در جعبه متن File name اسم فايل را تايپ مي‌كنيم.
در اين ليست بازشونده بايد فرمتي كه مي‌خواهيم فايل ذخيره شود را انتخاب كنيم. روي ليست بازشونده Format كليك كنيد.

[تصویر:  067.gif]


ليستي كه مشاهده مي‌كنيد انواع فرمتهايي مي‌باشد كه فتوشاپ آنها را پشتيباني مي‌كند. در ادامه به توضيح چند فرمت پرکاربرد مي‌پردازيم. اولين فرمت كه PSD است فرمت استاندارد فتوشاپ است که فايل را به صورت ترکيبي از چندين لايه‌ ذخيره مي‌کند. فرمت JPEG نيز براي عکسهاي عادي که احتياج به ذخيره لايه‌هاي آنها نداريم کاربرد دارد. فرمت TIFF نيز براي کارهاي تبليغاتي چاپي کاربرد دارد.
بر روي كادر قرمز كليك كنيد, تا فرمت PSD انتخاب شود.

[تصویر:  068.gif]


روي دكمه Save كليك كنيد, تا فايل ذخيره گردد.

[تصویر:  069.gif]


توجه کنید که شما میتواند آموزش Photoshop cs را به همراه چند بخش آموزشی دیگر که بصورت شبیه سازی شده و تعاملی درس داده شده است و رایگان نیز میباشد از لینک آموزش فتوشاپ دانلود کنید.

شما اكنون در پايان اين بخش قرار داريد.

دانلود نرم افزار آموزشی
دانلود مستقیم - شبیه سازی شده - تعاملی - تصویری
مشاهده‌ی وب‌سایت کاربر یافتن تمامی ارسال‌های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
ارسال پاسخ 


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان


دانلود نرم افزار آموزشی برای ویندوز
دانلود نرم افزار آموزشی برای اندروید