ارسال پاسخ 
 
امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امتیازات: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
آموزش توابع و فرمول نویسی Excel 2013 - قسمت دوم
06-01-2015, 07:19 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-23-2023 08:50 PM، توسط learninweb.)
ارسال: #1
آموزش توابع و فرمول نویسی Excel 2013 - قسمت دوم
با سلام خدمت تمامي کاربران گرامي در زير آموزش تصويري توابع Excel 2013 را بررسي ميکنيم توجه کنيد که شما ميتوانيد نرم افزار آموزش توابع Excel 2013 را به همراه چند بخش آموزشي ديگر که بصورت تعاملي و شبيه سازي شده با صدا و متن فارسي درس داده شده است و رايگان نيز ميباشد از لينک آموزش توابع Excel 2013 دانلود کنيد. در نرم افزارهاي آموزشي کارهاي بيان شده را بايد در محيط شبيه سازي شده انجام دهيد. در ابتدا و انتهاي اين آموزش تصويري نيز کل آموزش (هم متن و هم تصويري) در فايل PDF و Word موجود است.

دانلود فایل pdf آموزش تصویری توابع Excel 2013
دانلود فایل word آموزش تصویری توابع Excel 2013

در اين فصل به معرفي توابعي مي‌پردازيم که ما را در محاسبات ارزش‌هاي منطقي و درستي و نادرستي و ... کمک مي‌کنند. اولين تابعي که مي‌خواهيم به شما معرفي کنيم، تابع AND است. فرض کنيد شما مي‌خواهيد هنگاميکه‌ اعداد موجود در سلول A1 و B1 به ترتيب 1 و 2 باشند، پيغام True نمايش داده شود و در غير اين صورت پيغام False به نمايش گذاشته شود. براي اين که با اين تابع بيشتر آشنا شويد، به اين مثال توجه کنيد. ما مي‌خواهيم ببينيم ‌آيا اعداد موجود در سلول‌هاي A1 و B1 جزو اعداد مورد نظر ما هستند يا خير، براي اين کار روي سلول D1 کليک کنيد.
[تصویر:  001.gif]

در ادامه دستور =AND( را وارد مي‌کنيم
در اين مرحله بايد شرط مورد نظر را تعيين کنيم، آدرس سلول A1 را تايپ کنيد
حالا بايد تعيين کنيم که سلول A1 برابر چه عددي باشد. ما مي‌خواهيم سلول A1 مساوي عدد 1 باشد. براي اين کار عبارت =1 را تايپ کنيد.
اکنون شما شرط اول را تعيين کرده‌ايد. براي اين که شرط اول را از شرط دوم جدا کنيم از کاراکتر , استفاده مي‌کنيم. کاراکتر , را وارد کنيد.
در اين مرحله بايد شرط سلول B1 را نيز تعيين کنيم. براي تعيين شرط همانند سلول A1 عمل مي‌کنيم و در ادامه عبارت B1=2 را وارد مي‌کنيم.
حالا وارد کردن شرط به پايان رسيده است براي اين که مشخص کنيم که مي‌خواهيم اين تابع را به پايان برسانيم از کاراکتر ) استفاده مي‌کنيم. کاراکتر ) را وارد کنيد.
با فشردن دکمه Enter از روي صفحه کليد بايد عبارت True به نمايش در بيايد. دکمه Enter صفحه کليد کليک را فشار دهيد.
[تصویر:  002.gif]

همانطور که مشاهده مي‌کنيد عبارت True را به نمايش در آمده است. حالا روي سلول A1 کليک کنيد
[تصویر:  003.gif]

عدد 6 را وارد کنيد.
با فشار دادن دکمه Enter از روي صفحه کليد بايد عبارت False به نمايش گذاشته شود. دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  004.gif]

همانطور که مشاهده مي‌کنيد عبارت True به False تبديل شده است.
[تصویر:  005.gif]

حالا به سراغ تابع ديگري در مورد درست يا نادرست بودن شرط‌ها مي‌‌رويم. با اين تفاوت که تنها اگر يک شرط هم درست باشد عبارت True نمايش داده مي‌شود.
به عنوان مثال فرض کنيد در سلول A1 عدد 15 قرار دارد و در سلول A2 عدد 20 اگر در شرطي که تعيين مي‌کنيم، تنها يکي از آنها صحيح باشد، عبارت True نمايش داده مي‌شود. روي سلول A4 کليک کنيد.
[تصویر:  006.gif]

در ادامه دستور =OR( را وارد مي‌کنيم.
حالا مانند تابع AND شرط مورد نظر را وارد مي‌کنيم. عبارت A1=15 را تايپ کنيد.
اکنون ما تعيين کرده‌ايم که عدد داخل سلول A1 برابر باشد با عدد 15. حالا به سراغ شرط دوم مي‌رويم. براي جدا کردن شرط اول از کاراکتر , استفاده مي‌کنيم. در ادامه عبارت ,A2=20 را تايپ مي‌کنيم.
اکنون شرايط مورد نظر ما به پايان رسيده است ولي شما مي‌توانيد هر چقدر که مي‌خواهيد شرط تعيين کنيد. حالا براي مشاهده نتيجه کار خود دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  007.gif]

همانطور که مشاهده مي‌کنيد عبارت TRUE به نمايش در آمده است. تا الان تمام کارکرد اين تابع مشابه تابع AND بود و براي اين که تفاوت آن را به شما نشان بدهيم روي سلول A1 کليک کنيد.
[تصویر:  008.gif]

عدد 55 را تايپ کنيد.
دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  009.gif]

همانطور که مشاهده مي‌کنيد به دليل اين که هنوز يکي از شرايط ما صحيح مي‌باشد تابع OR عبارت True را نشان مي‌دهد.
[تصویر:  010.gif]

يکي از توابعي که در اکسل 2013 اضافه شده است، تابع XOR ميباشد. اين تابع دقيقا همانند تابع OR ميباشد اما با اين تفاوت که بايد فقط يک شرط درست باشد تا خروجي True باشد. در غير اين صورت يعني زماني که هر دو شرط صحيح يا هر دو شرط اشتباه باشند، خروجي برابر False خواهد بود. براي درک بهتر به جدول زير توجه کنيد.
در ادامه عبارت =XOR(A1=55,A2=20) را تايپ ميکنيم
در دستور وارد شده هر دو شرط درست ميباشد و بايد خروجي برابر با False باشد. براي نمايش خروجي، دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  011.gif]

مشاهده ميکنيد که عبارت False به نمايش در آمده است.
[تصویر:  012.gif]

تابع ديگري که مي‌خواهيم به شما معرفي کنيم، تابع NOT مي‌باشد که همانند دو تابع ديگر که معرفي کرديم داراي جواب درست يا نادرست است. براي آشنايي با اين تابع به اين مثال توجه کنيد. همانطور که مشاهده مي‌کنيد در سلول A1 عدد 28 قرار دارد. براي اين که تابع خود را وارد کنيم روي سلول B2 کليک کنيد.
[تصویر:  013.gif]

در ادامه دستور =NOT(A1=28) را تايپ مي‌کنيم.
در تابع تايپ شده ما شرط گذاشتيم که عدد موجود در سلول A1 مساوي با 28 نباشد، زيرا تابع NOT نقيض گذاره‌ي وارد شده در داخل خود را به عنوان خروجي اعلام مي‌کند. حالا براي مشاهده نتيجه کار دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  014.gif]

همانطور که مشاهده مي‌کنيد به دليل اين که عدد موجود در سلول A1 برابر 28 است، عبارت False را به نمايش گذاشته است. در واقع اگر شرط موجود در داخل اين تابع برابر با درست باشد عبارت False نمايش داده مي‌شود و اگر شرط برابر نادرست باشد عبارت True يا درست نمايش داده مي‌شود. حالا روي سلول A1 کليک نماييد.
[تصویر:  015.gif]

عدد 14 را وارد نماييد.
دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
همانطور که مشاهده مي‌کنيد اکنون شرط موجود در دستور NOT برابر False يا نادرست شده و مقدار خروجي آن برابر True يا درست است.
[تصویر:  016.gif]

در اين قسمت مي‌خواهيم توابع شرطي در اکسل را بررسي کنيم. يکي از پر‌کاربرد‌ترين توابعي که در اکسل موجود است تابع IF مي‌باشد. براي آشنايي با کار اين تابع به اين مثال توجه کنيد. فرض کنيد شما يک توليد‌کننده مي‌باشيد، اگر فروشنده شما بيشتر از 100.000 تومان بفروشد پورسانت وي 20 درصد مي‌باشد و اگر کمتر از 100.000 تومان بفروشد پورسانت وي 10 درصد خواهد بود.روي سلول A1 دابل کليک نماييد. در ادامه عدد 100000 را وارد مي‌کنيم.روي سلول B3 کليک کنيد.
[تصویر:  017.gif]

در ادامه عبارت =IF(A1<100000,A1*10%,A1*20%) را تايپ مي‌کنيم. اين عبارت سه قسمت دارد که توسط کاما از هم جدا شده است. قسمت اول يک عبارت شرطي است. اگر اين عبارت درست باشد قسمت دوم محاسبه شده و نمايش داده مي‌شود و اگر شرط نادرست باشد قسمت سوم محاسبه شده و نمايش داده مي‌شود. در اين مثال در قسمت شرط چک مي‌شود که مقدار سلول A1 بيشتر از 100.000 است يا خير اگر شرط درست باشد مقدار A1*10% جهت پورسانت 10% محاسبه و نمايش داده مي‌شود در غير اين صورت نيز عبارت A1*20% جهت محاسبه پورسانت 20% محاسبه شده و نمايش داده مي‌شود.
اکنون کليد Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  018.gif]

همانطور که مشاهده مي‌کنيد عدد 20000 نمايش داده شده است.براي درک بهتر روي سلول A1 کليک کنيد.
[تصویر:  019.gif]

در ادامه عدد 90000 را تايپ مي‌کنيم.
دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  020.gif]

همانطور که مشاهده مي‌کنيد پورسانت فروشنده از 20.000 به 9.000 (10% پورسانت) تغيير پيدا کرده است.
[تصویر:  021.gif]

با استفاده از تابع IFERROR مي‌توان يک معادله را طرح کرد و اگر جواب معادله اشتباه بود يک پيغام که خودمان تعيين کرده‌ايم نمايش داده مي‌شود. براي درک بهتر به اين مثال توجه کنيد. همانطور که مشاهده مي‌کنيد، ما تعداد 10 عدد سيب داريم و مي‌خواهيم بين صفر نفر تقسيم کنيم. مسلماً 10 تقسيم بر صفر امکان‌پذير نيست براي همين ما از يک پيغام خطا براي نمايش استفاده مي‌کنيم. روي سلول C2 کليک کنيد.
[تصویر:  022.gif]

در ادامه دستور زير را وارد مي‌کنيم:
= IFERROR(A2/B2,"خطا در تقسيم")
در اين دستور قسمت اول عبارتي است که بايد محاسبه شود در صورتيکه عبارت اول در محاسبه دچار مشکل شود خطاي مشخص شده در قسمت دوم نمايش داده مي‌شود. در اين دستور عبارت A2/B2 محاسبه شده و در صورتيکه خطايي رخ عبارت "خطا در تقسيم" به نمايش در مي‌آيد.
با اجراي اين دستور عدد A2 يعني تعداد سيب‌ها تقسيم بر تعداد نفرات يا مقدار موجود در B2 مي‌شود. دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  023.gif]

همانطور که مشاهده مي‌کنيد پيغام "خطا در تقسيم" به نمايش در آمده است. روي سلول B2 کليک کنيد.
[تصویر:  024.gif]

عدد 2 را تايپ کنيد.
دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  025.gif]

همانطور که مشاهده مي‌کنيد عبارت 2/10 محاسبه شده و مقدار آن در سلول C2 نمايش داده شده است. چون در اين تقسيم خطايي وجود ندارد عبارت "خطا در تقسيم" ديگر نمايش داده نمي‌شود و به جاي آن مقدار 2/10 يعني عدد 5 نمايش داده شده است.
[تصویر:  026.gif]

يکي ديگر از توابعي که در ورژن 2013 به اکسل اضافه شده است تابع IFNA ميباشد. با استفاده از تابع IFNA زماني که يک شرط برقرار نباشد به جاي پيغام خطا، پيغام مورد نظر را نمايش ميدهد. شکل کلي اين تابع به صورت زير ميباشد:
IFNA(value, value_if_na)
Value: در اين قسمت تابع مورد نظر را وارد ميکنيم که ممکن است خروجي آن خطا داشته باشد.
value_if_na: عبارتي که در صورت وجود خطا بايد نمايش داده شود.
در ادامه به ذکر يک مثال ميپردازيم.در قسمت value تابع بايد تابع ديگري را وارد کنيم که در صورت اشتباه بودن تابع پيغام مورد نظر يعني value_if_na نمايش داده شود. حال ميخواهيم در قسمت value از تابع VLOOKUP استفاده کنيم. در بخش 5 همين نرم افزار آموزشي به طور کامل در مورد اين تابع آموزش داده شده است. اما براي اين که در اين مرحله قصد استفاده از آن را داريم يک توضيح مختصري راجع تابع VLOOKUP خواهيم داد. تابع VLOOCKUP وظيفه جستوجو عبارت مورد نظر را به صورت عمودي (Vertical) دارد.
روي سلول مشخص شده کليک کنيد.
[تصویر:  027.gif]

در ادامه عبارت =VLOOCKUP( را تايپ ميکنيم.
در اين مرحله بايد عبارتي که ميخواهيم آنرا جستوجو کنيم را وارد کنيم. براي اين کار روي سلول F3 کليک کنيد.
[تصویر:  028.gif]

کاراکتر , را تايپ کنيد.
حال بايد محدوده جستوجو را تعيين کنيم. براي اينکه کل ستون A و B را انتخاب شود، عبارت A:B را تايپ کنيد.
کاراکتر , را تايپ کنيد.
براي جستوجو در ستون دوم، عدد 2 را تايپ کنيد.
کاراکتر , را تايپ کنيد.
براي اين که فقط خود عبارت مورد نظر را پيدا کنيم روي عبارت False دابل کليک کنيد.
[تصویر:  029.gif]

حال کاراکتر ) را وارد کنيد.
حال دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  030.gif]

مشاهده ميکنيد که تعداد سرور مورد نظر نمايش داده شده است. حال ميخواهيم تغييري ايجاد کنيم که تابع وارد شده داراي پيغام خطا باشد. براي اين کار روي سلول مشخص شده کليک کنيد.
[تصویر:  031.gif]

در ادامه شهر اراک را جايگزين شهر تهران ميکنيم.
دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  032.gif]

مشاهده ميکنيد که در محل تعداد سرور که تابع VLOOCKUP را وارد کردهايم پيغام خطاي #N/A به نمايش در آمده است. در يک پروژه حرفه‌اي وجود يک خطا به اين شکل باعث کاهش زيبايي پروژه ميشود. حال بجاي آنکه خطاي #N/A نمايش داده شود با استفاده از تابع IFNA پيغام مورد نظر خود را نمايش ميدهيم. روي سلول مشخص شده دابل کليک کنيد.
[تصویر:  033.gif]

در ادامه تابع IFNA را وارد ميکنيم.
همان طور که گفته شد شکل کلي تابع به صورت زير ميباشد:
IFNA(value, value_if_na)
در قسمت value تابع VLOOCKUP را قرار داديم و در قسمت value_if_na پيغام مورد نظر را وارد کرده ايم.
در واقع با اجراي اين تابع، تابع VLOOCKUP اجرا ميشود و زماني که تابع VLOOCKUP دچار خطاي #N/A شد، پيغامي که در تابع IFNA تعيين کرده ايم نمايش داده شود. حال دکمه Enter صفحه کليد را فشار دهيد.
[تصویر:  034.gif]

مشاهده ميکنيد که به جاي پيغام خطاي #N/A عبارت مورد نظر به نمايش در آمده است.
توجه داشته باشيد که به جاي تابع VLOOCKUP ميتوانيد از هر تابع ديگري نيز استفاده کنيد و در صورت بروز خطاي #N/A عبارت مورد نظر ظاهر شود.
[تصویر:  035.gif]

در انتهاي اين بخش لازم به ذکراست که دو تابع به نام‌هاي TRUE و FALSE نيز وجود دارد که تابع TRUE هميشه مقدار درست يا True را برگردانده و تابع FALSEهميشه مقدار نادرست يا مقدار False را برمي‌گرداند. براي مثال به دو دستور زير توجه کنيد.کاربر گرامي، شما اکنون در پايان اين بخش هستيد،
[تصویر:  036.gif]


توجه کنيد که شما ميتوانيد نرم افزار آموزش توابع Excel 2013 را به همراه چند بخش آموزشي ديگر که بصورت تعاملي و شبيه سازي شده با صدا و متن فارسي درس داده شده است و رايگان نيز ميباشد از لينک آموزش توابع Excel 2013 دانلود کنيد. در نرم افزارهاي آموزشي کارهاي بيان شده را بايد در محيط شبيه سازي شده انجام دهيد. در ابتدا و انتهاي اين آموزش تصويري نيز کل آموزش (هم متن و هم تصويري) در فايل PDF و Word موجود است.

دانلود فایل pdf آموزش تصویری توابع Excel 2013
دانلود فایل word آموزش تصویری توابع Excel 2013

دانلود نرم افزار آموزشی
دانلود مستقیم - شبیه سازی شده - تعاملی - تصویری
مشاهده‌ی وب‌سایت کاربر یافتن تمامی ارسال‌های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
ارسال پاسخ 


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان


دانلود نرم افزار آموزشی برای ویندوز
دانلود نرم افزار آموزشی برای اندروید